Munn- og halskreftforeningen ønsker den nye nasjonale krefstrategien velkommen, men understreker at den må følges opp med konkrete tiltak.
Munn- og halskreftforeningen uttrykker sin tilfredshet med regjeringens lansering av den nasjonale kreftstrategien for 2025–2035, som ble presentert av helse- og omsorgsminister Jan Christian Vestre 14. februar. Strategien setter ambisiøse mål, blant annet å gjøre Norge til et foregangsland innen kreftforebygging og å eliminere livmorhalskreft og annen HPV-relatert kreft i løpet av de neste ti årene.
“Vi er svært glade for at regjeringen har satt seg som mål å eliminere livmorhalskreft og annen kreft forårsaket av HPV,” sier styreleder Bjørn Fjærli i Munn- og halskreftforeningen. “Dette er et viktig skritt i riktig retning for å redusere forekomsten av disse kreftformene.”
Foreningen understreker imidlertid at ambisjonene i strategien må følges opp med konkrete tiltak. Spesielt etterlyser de et opphentingsprogram for HPV-vaksinering av gutter som ikke tidligere har fått tilbud om vaksinen. HPV-vaksinen ble inkludert i barnevaksinasjonsprogrammet for jenter i 2009 og for gutter i 2018, men det har ikke vært et tilsvarende opphentingsprogram for gutter som var for gamle da vaksinen ble innført.
“For å realisere målet om å eliminere HPV-relatert kreft, er det avgjørende at også gutter som ikke tidligere har fått tilbud om vaksinen, nå får det,” påpeker Fjærli. “Dette vil bidra til å redusere smittespredningen og beskytte både menn og kvinner mot HPV-relaterte kreftformer.”
Munn- og halskreftforeningen oppfordrer derfor regjeringen til å iverksette et nasjonalt opphentingsprogram for HPV-vaksinering av gutter, samt å sikre nødvendige ressurser og oppfølging for å nå de ambisiøse målene i den nye kreftstrategien.
“Vi ser frem til å samarbeide med myndighetene for å implementere effektive tiltak som kan forebygge kreft og forbedre livskvaliteten for dem som rammes,” avslutter Fjærli.