Langvarige utfordringer for kreftpasienter i hode- og halsområdet
Årlig behandles rundt 800 mennesker for kreft i hode- og halsomådet i Norge. For mange av disse pasientene fortsetter kampen lenge etter at behandlingen er avsluttet. De kan oppleve en rekke bivirkninger og seneffekter som påvirker livskvaliteten deres betydelig. Vanlige problemer inkluderer smerter, problemer med å spise og svelge, samt utfordringer med tale og utseende. Psykiske helseproblemer som angst og depresjon er også vanlig.
10-episoders læringsserie produsert av Munn- og halskreftforeningen med støtte fra Stiftelsen Dam
Det kan ofte være vanskelig å navigere i all informasjonen som fins og denne er ofte svært faglig orientert. Munn- og halskreftforeningen har derfor med støtte fra stiftelsen Dam laget en læringsserie på ti episoder, som skal gi deg den informasjonen de før deg ønsket de hadde for å være best mulig forberedt til livet etter kreften. Vi har fått med oss de beste fagpersonene på temaet i tillegg til pasienter, kreftoverlevende og pårørende for å snakke om pasientperspektivet.
Se episodene i læringsserien nedenfor
Se episodene i kronologisk rekkefølge, eller kun de som interesserer deg mest.
Ep1
Livskvalitet med orale bivirkninger
Mange opplever orale korttid- og langtidseffekter etter kreftbehandling. Hva kan du gjøre for å håndtere dem?
Mange pasienter opplever frykt forbundet med spesielt svelging av mat. Ofte blir det mye hosting, harking og mat som setter seg fast i halsen som kan være et hinder for å delta i sosiale settinger.
De fleste opplever å gå ned i vekt etter en behandling for kreft. Fins det noen tips og triks for hode- og halskreftoverlevende for å gjøre det enklere å regulere kostholdet?
Ved hyperbar oksygenbehandling blir pasienter med ulike stråleskader behandla med 100 prosent oksygen under økt trykk i et trykkammer. Hvorfor gis denne behandlingen og hvordan fungerer det?
Langtidseffekter som fatigue rammer mange kreftoverlevere, og kan oppstå flere år etter behandling. Hva er langtidseffekter og hvordan kan du håndtere disse?
Som hode- og halskreftbehandlet er det nødvendig å øke frekvensen av tannlegebesøk. Det er et komplekst regelverk når det gjelder refusjoner, og mange ender opp å betale unødvendig mye av egen lomme.
Kreft berører hele familien, og det kan være spesielt hardt for nærmeste pårørende. I den siste episoden snakker vi om viktigheten av pårørende og hvordan du kan mestre denne rollen.
Tusen takk til alle som har bidratt til prosjektet!
Vi vil rette en stor takk til fagpersoner, pasienter, pårørende og samarbeidspartnere som har bidratt i prosjektet. Deres bidrag har vært viktig, og vi setter stor pris på deres engasjement.